Zelbeschikking

 Het begrip zelfbeschikking betekent dat je het recht hebt op eigen keuzes en zelfstandigheid. Je moet zelf vorm kunnen geven aan je leven. Vroeger lag de nadruk op het afweerrecht. Dit betekent dat je het recht hebt om ‘nee’ te kunnen zeggen tegen een behandeling in de gezondheidszorg. Nu wordt het begrip zelfbeschikking breder ingevuld. Je kunt het bij zelfbeschikking hebben over het kiezen van een opleiding of werk, maar ook in het opkomen voor jezelf en het kunnen aangeven van je grenzen.

 

Het begrip zelfbeschikking verwijst naar de film. Anna is geboren om haar zus Kate in leven te houden, haar genen kloppen met die van Kate. Kate heeft leukemie en daarom ondergaat Anna al jarenlang operaties. Sinds haar geboorte hebben haar ouders al besloten wat er allemaal met haar lichaam gebeurde. Wanneer Kate ouder wordt en haar nieren niet meer functioneren, wil Anna’s moeder dat zij een nier doneert. Anna is het hier niet mee eens, ze wil geen risico hebben op de gevolgen van de niertransplantatie. Anna wil dat er ook naar haar wordt geluisterd, naar wat zij wil. Omdat Anna geen zelfbeschikking heeft gaat ze naar een advocaat. Ze wil rechten over haar eigen lichaam. Uiteindelijk wint Anna de rechtszaak tegen haar ouders. Ze krijgt een brief waarin staat dat ze voortaan de baas is over haar eigen lichaam.

Het begrip zelfbeschikking past ook bij de advocaat van Anna, hij had namelijk epilepsie. Hierdoor had hij soms geen zelfbeschikking, omdat je dan niet altijd de baas bent over je eigen lichaam. Epilepsie is een aandoening waarbij je soms aanvallen krijgt door een soort kortsluiting in de hersenen.